Niet alleen voor je baby, maar ook en vooral voor jezelf dat je een moeder bent die lekker in haar vel zit. Er zit een klein kind in ieder van ons. Wat zeg ik, zelfs een hele familie, maar daar zal ik nu niet over uitweiden. Dit kleine kind heeft er al een heel leven op zitten waar ze heeft geleefd volgens de standaarden van haar ouders. Ze heeft de normen en waarden van haar ouders geleefd, wat zij denken dat goed en fout is, wat wel en niet mag, wat de voorwaarden zijn voor een goed leven en wanneer je goed genoeg bent om in deze samenleving je stem te laten horen.
Het is makkelijk achteraf praten…
Sommige kinderen worden te zeer begrensd en anderen kennen helemaal geen grenzen. En ook al proberen ouders het nog zo goed te doen, er is altijd wel iets wat ze beter of anders hadden kunnen doen. Het kind zegt dan later: “je bent niet voor me opgekomen, dit heeft me pijn gedaan.” Of “je hebt me nooit het gevoel gegeven dat je van me houdt, dat maakt me nog steeds verdrietig en maakt het moeilijk voor mij om van anderen te houden.” Of: “ik heb me nooit gezien of gehoord gevoeld, jullie maakten keuzes vanuit je eigen projectie.” Het is makkelijk praten, want achteraf kunnen we alles beoordelen en beklagen en wijzen naar de ander. Maar laten we eerlijk zijn, ieder kind verdient een veilig thuis, dagelijks een gezonde (en liefst lekkere) maaltijd op tafel en heel veel liefdevolle knuffels van haar ouders.
Wat nou als de ouders dat zelf ook niet hebben gekregen? Ook zij hebben zich niet geliefd gevoeld, niet gehoord of gezien. In de generaties voor ons ging het om overleven. Er waren bijna altijd te veel monden om te voeden en het kind dat het hardst schreeuwde kreeg uiteindelijk de meeste aandacht, wat de anderen moesten bezuren.
Zorg eerst voor jezelf en dan pas voor je kind
De tijden zijn veranderd. We zijn ons enorm bewust geworden van het belang van aandacht, liefde en aanraking in de opvoeding. We willen het heel graag goed doen als ouder, ook al weten we dat perfect niet het beste is, we willen ons kind alles geven wat wij hebben gemist, dat zij niks maar dan ook niks tekort komen. Maar wanneer je je kind probeert te geven wat jij gemist hebt, projecteer je jouw stuk op je kindje en dat brengt een negatieve energie met zich mee. Er zit namelijk een behoefte in van jou, en daarmee probeer je je eigen behoeften en verlangens te vervullen en is het een situatie in eigen belang. Dus net zoals in het vliegtuig; zorg eerst voor jezelf en dan voor je kind. En jezelf is in dit geval je innerlijk kind. Je reageert namelijk nog steeds vanuit wat je als kind gemist hebt. Misschien zoek je bevestiging bij je baas of bij je partner. Misschien wil je heel graag leuk of grappig gevonden worden door de mensen om je heen. Misschien ben je bang om relaties aan te gaan, om afgewezen te worden. Misschien voel je je niet altijd welkom of snel achterdochtig. Of merk je dat je heel kinderlijk reageert in bepaalde situaties? Alsof je als driejarig meisje stampvoetend nee roept, of dat je jezelf zo klein maakt als een muisje en in de hoek kruipt?
Zorg voor je innerlijke kind. De opdracht die ik mijn cliënten vaak geef is, een foto van zichzelf als kind (jonger dan 7 jaar) in huis te zetten, waar ze zichzelf iedere dag kunnen zien. Om dan de relatie met het kind te gaan versterken. Met haar praten, vragen wat ze nodig heeft, als wijze, krachtige volwassene zeggen dat je haar ziet en voor haar zult zorgen. Met deze kleine dingen zal er verandering plaatsvinden en hoe meer je deze relatie onderhoudt door bijvoorbeeld dingen te gaan doen die je als kind leuk vond, hoe meer ruimte er is voor jouw volwassene om zich verder te ontwikkelen. En hoe meer je kunt ‘moederen’ voor je innerlijk kind, des te makkelijker is het voor jouw eigen wondertje!
10 stappen om je eigen moeder te zijn
Stap 1: Kies een foto van jou als kind, jonger dan 7 jaar, en zet die ergens in je huis waar je haar dagelijks ziet.
Stap 2: Als je naar de foto kijkt leg je haar uit wie jij als volwassen vrouw bent geworden.
Stap 3: Vertel haar vanuit je volwassen IK alle wijsheid die je nu tot je beschikking hebt en haar mee zou willen geven.
Stap 4: Vraag haar wat ze nodig heeft.
Stap 5: Vraag haar waarmee je haar gelukkig kunt maken.
Stap 6: Plan een moment in je agenda dat je dat gaat doen (huppelen, knutselen, mediteren, tekenen, schilderen, dansen, zingen, etc.).
Stap 7: Terwijl je deze activiteit doet, voel hoe je energie verandert.
Stap 8: En let ook op het effect in de volwassen taken die je erna te doen hebt als volwassen IK.
Stap 9: Kies vanaf nu een vast moment in de week dat je je aandacht en tijd besteed aan je innerlijk kind.
Stap 10: En vertel haar oneindig vaak hoeveel je van haar houdt.
Begin nu, download hier de 10 stappen om de moeder te zijn die jij hebt gemist.
Comments