top of page

INTERNATIONALE VROUWENDAG


Al jarenlang strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten en vrijheid.


Hoe is het met jouw vrijheid in keuze tijdens de bevalling? Eenmaal zwanger start vaak een spannende tijd; 'gaat het goed met het kindje?', 'wat gebeurt er met mijn lichaam?' en vooral 'hoe gaat straks de bevalling?'.

Wanneer je voor je bevalling in het ziekenhuis terecht komt ben je overgeleverd aan de medische zorg. Een veilige plek wanneer er ingegrepen moet worden maar met niet altijd nodige interventies tot gevolg. Deze medische interventies, zoals oxytocine, knip of vacuümpomp, zijn goed als ze nodig zijn.

Foto van @thelanguageofbirth


Kun je op zo een moment dan nog de regie nemen over jouw eigen lichaam? Ben je je bewust van de keuzes die je hebt? En voel jij je vrij tijdens jouw zwangerschap en na de bevalling om keuzes te maken zoals jij dat wenst, ongeacht eindeloze adviezen en oordelen van anderen? Wij geloven namelijk heel sterk in de kracht van zelfbeschikking van de vrouw. Het maken van een goede keuze is niet altijd makkelijk. Dit vraagt een kanteling van een reactieve naar een meer proactieve benadering van de zorg rond de zwangerschap en geboorte. Het betekent vooraf de best mogelijke condities voor de zwangerschap en geboorte creëren.

Hoe kun je dit doen tijdens je zwangerschap?

  • Kennis; lees zo veel mogelijk boeken over alles rondom geboorte.

  • Me-time is goud waard; wandelen, lezen, muziek luisteren, ontspannen, jij bent prio nr 1!

  • Laat je verwennen; massages, accupunctuur, pedicure, vriendinnen laten koken etc.

  • Trainen; met een fit lichaam de bevalling ingaan is alsof je hebt getraind voor een marathon.

  • Vermijd stressvolle omgevingen en mensen met negatieve energie (energie-slurpers).

  • Prik maandelijks een vaste dag me-time; telefoon uit, kaarsjes aan en alle aandacht voor jou!


Maar ook het nadenken over de periode na de bevalling, hoe zie je het voor je en wat zijn de mogelijkheden?

  • Ayurvedische voeding voor herstel (Pitta).

  • Postpartum massage (aan huis).

  • Ceremonies en rituelen om het moederschap te eren en de zwangerschap af te sluiten.

  • Neem de eerste zes weken om volledig te rusten en herstellen en te verbinden met je baby. Ga niet direct weer in de actiemodus, draag geen hakken, kom niet op drukke openbare plekken als het je onrustig maakt, laat voor je zorgen en vraag hulp!


Sommige vrouwen kunnen het zich veroorloven om zes maanden verlof te nemen. Het wordt vaak door de buitenwereld gezien als 'vakantie' en dat is het bij lange na niet. Pittige bevalling, intensief herstel en groeien in je nieuwe rol als moeder. Het duurt minimaal drie maanden om te verwerken, wennen en herstellen. Het wordt totaal onderschat.

20.000 vrouwen per jaar hebben (op papier) last van een Postnatale Depressie. Dat is 1 op de 8 vrouwen! Veel vrouwen lijden in stilte, delen is helen gaat niet op. Soms ervaren vrouwen het pas 1 tot 1,5 jaar na de geboorte. Het belang van herstel na de bevalling wordt helaas nog niet gezien door de gezondheidszorg. Het is niet alleen kraamzorg en evaluatie met de verloskundige. Er is veel meer nodig. Postnatale behandelingen zouden bijvoorbeeld onderdeel moeten worden van de bevallingszorg.

Na het verlof zouden vrouwen volgens een re-integratie traject weer aan het werk moeten gaan wat ook gewoonlijk is wanneer je een bepaalde periode niet kunt werken. Het zorgt voor een betere binding met de baby, beter herstel en ruimte voor de vrouw om te wennen aan de nieuwe situatie.




22 weergaven0 opmerkingen
bottom of page